Изцяло нова система на изпитване по предмета Физическо възпитание и спорт

...
Изцяло нова система на изпитване по предмета Физическо възпитание и спорт
Коментари Харесай

Сменят изцяло системата за изпитване по физическо в училище

Изцяло нова система на изпитване по предмета " Физическо образование и спорт " вкарва МОН за всички възпитаници, от първи до дванадесети клас.

Новата система за оценяване на физическата правоспособност включва проби, покриване на нормативи, нови оценъчна канара и методика за премерване и оценяване на двигателните качества на учениците.

Тя е към момента план, оповестен от Министерството на образованието и науката за едномесечно публично разискване. Очаква се да влезе в действие тази есен, от образователната 2019/2020 година.

Разработена е от Националната спортна академия " Васил Левски " след проучване измежду 9050 възпитаници на възраст от 6 до 18 година в 27 междинни учебни заведения в 22 града, препоръчани от Център за оценяване в предучилищното и учебното обучение и със подпомагане на учители, шефове и специалисти в системата на учебното обучение.

Тестовете

Тестовете ще са на практика и се организират като настоящи изпитвания за не по-малко от два образователни часа първоначално и края на образователната година с отчитане на самостоятелния приръст в постиженията на ученика, написа в плана. Степента на напредъка в резултатите на ученика в границите на образователната година ще се мери въз основа на разликата от постигнатите резултати от тестванията в началото и края на образователната година.

Ученикът ще извършва 5 контролни извършения (тестове) , които служат за оценка на равнището на главните му двигателни качества – експедитивност, взривна мощ на долните крайници, взривна мощ на горните крака и торса, устойчивост и сръчност. Тестовете са: тичане на 30 м, скок на дължина от място, мятане на плътна топка с две ръце над глава, тичане на 200 м и тест за сръчност.

За провеждането им няма да е нужна специфична материална база. До проби няма да се позволяват възпитаници без спортна екипировка. Такива няма да се организират при несъответствуващи атмосферни условия или при температури на въздуха под 10 и над 25 градуса.

Окончателната годишна оценка ще се оформя като средноаритметична от петте контролни извършения.

Ако възпитаник не е минал и петте теста, няма да получи годишна оценка.

В системата не са включени проби за учениците със специфични потребности, от тях няма да се изисква покриването на критериите, а ще се преценя какъв е напредъкът им от последното премерване. Разбира се, от оценяването ще бъдат изключени и децата, които са освободени от физическо по здравословни аргументи.

Новата система ще размени използването на въведените през 1992 година и 1995 година сходни методики за оценяване. Използваните сега проби за премерване на физическите качества на учениците „ Бягане на 300 м “ за девойки, „ Бягане на 600 м “ за момчета, “Изправяне от тилен лег (коремни преси) ” за девойки, тестванията за пъргавост и за двата пола няма да се включват в новата система.

Новата система

Системата е направена според от пола и възрастта на учениците. Ще се регистрират навършените години към датата на провеждането на тестванията при започване на образователната година (те няма да са преди октомври). Възрастовият диапазон е 6-18 година

Описание на тестванията

1. БЯГАНЕ НА 30 м

Изпълнява се от: всички възпитаници на възраст от 6 до 18 години.

Място за осъществяване: на равна площадка с неплъзгава твърда или твърдоеластична настилка с дължина не по-малко от 40 м.

Стартиране: от висок старт, броят на започващите възпитаници се дефинира според от броя на пътеките за тичане и от опциите за по едно и също време премерване на повече възпитаници.

Подавани от учителя команди: „ По местата “ и „ Старт “.

Изпълнение: Стартиращите възпитаници са на разстояние 1 м от стартовата линия в изходно състояние главен стоеж. Учителят, който е на финалната линия с високо вдигната ръка, подава командата „ По местата “, при което започващите възпитаници се придвижват до стартовата линия и заемат състояние за висок старт. Учителят подава командата „ Старт “ със свирка или с думите „ старт “, като по едно и също време с това смъква вдигнатата си ръка надолу.

Измерване: с акуратност до 0.01 сек (например 5.32).

Ученикът има право единствено на един опит.

2. Скок на дължина от място с два крайници

Изпълнява се от: всички възпитаници на възраст от 6 до 18 години.

Място за осъществяване: на равна площадка с неплъзгава твърда или твърдоеластична настилка. По посоката на скока е разпъната ролетка.

Изходно състояние: стоеж, краката са на широчина на раменете, пръстите на краката допират начертана линия, ръцете са повдигнати нагоре-напред, изправени в лактите Изпълнение: ученикът замахва по едно и също време с двете ръце, еднократно надолу-назад, след което извършва бързо махово придвижване с ръцете напред-нагоре и отскача по едно и също време с двата крайници. Приземяването се прави по едно и също време на двата крайници. Измерва се дистанцията от линията на подскачане до мястото на допиране на петите на краката върху опората.

Измерване: с акуратност до 1 см (например 235).

Ученикът има право на два опита, като се записва по-добрият резултат.

3. Хвърляне на плътна топка

Изпълнява се от: всички възпитаници на възраст от 6 до 18 години. (от 6 до 10 година - с тегло 1 кг., от 11 до 18 година – с тегло 3 кг.)

Място за осъществяване: на равна площадка с неплъзгава твърда или твърдоеластична настилка. По посоката на мятане е разпъната ролетка. Нулата на ролетката е на линията на мятане.

Изходно състояние: стоеж, краката са на широчина на раменете, пръстите на краката допират начертана линия, дланите на ръцете обгръщат компактно топката отстрани-отзад с леко разтворени пръсти, топката се намира високо над и малко пред главата.

Изпълнение: ученикът води еднократно тялото и ръцете мощно обратно и изхвърля топката напред и нагоре. Измерва се дистанцията от линията на мятане до мястото на допиране на топката върху опората. Не се позволява прекосяването пред линията на мятане след излитането на топката във въздуха.

Измерване: с акуратност до 1 см (например 7.35). Ученикът има право на два опита, като се записва по-добрият резултат.

4. Бягане на 200 метра (совалково бягане)

Изпълнява се от: всички възпитаници на възраст от 6 до 18 години.

Място за осъществяване: на равна площадка с неплъзгава твърда или твърдоеластична настилка с коридор/ри с дължина 50 м. и ширина 1.22 – 1.25 м.

Стартиране: от висок старт, броят на започващите се дефинира от броя на наличните коридори и от опциите за по едно и също време премерване на повече възпитаници. Подавани от учителя команди: „ По местата “ и „ Старт “.

Изпълнение: започващите възпитаници са на разстояние 1 м от стартовата линия в изходно състояние главен стоеж. Учителят, който е на старт-финалната линия, подава командата „ По местата “, при което започващите възпитаници се придвижват до стартовата линия и заемат състояние за висок старт. Учителят подава командата „ Старт “ със свирка или с думите „ старт “.

Учениците бягат от самото начало в личен кулоар (фиг. 4). В края на всеки 50 м, те докосват със стъпалото на единия крайник линията, маркираща края на 50 метровото разстояние, обръщат се на 180 градуса и не престават бягането в същия кулоар. Финиширането е на мястото на старта, откакто са пробягани четири дължини по 50 метрови прави.

Измерване: с акуратност до 0.01 сек (например 46.35).

Ученикът има право единствено на един опит.

5. Тест за сръчност (Т-ТЕСТ)

Изпълнява се от: всички възпитаници на възраст от 6 до 18 години.

Място за осъществяване: на равна площадка с неплъзгава твърда или твърдоеластична настилка.

Необходими уреди: 4 гумени или дървени обръча с диаметър 15 – 20 см и с дебелина 2 – 3 см, 4 тенис топки. Обръчите са ситуирани под формата на буквата „ Т “.

5. Във всеки обръч има по една тенис топка.

Изпълнение: ученикът застава зад обръча на мястото на старт-финала в изходно положение главен стоеж. При сигнал „ Старт “ се навежда, взима топката и се придвижва към останалите обръчи по посоката, указана на фиг. 5 с числа от (1) до (6). От всеки идващ обръч ученикът взима намиращата се в него топка и оставя тази, която носи. Измерването стопира в
момента, в който топката допре полето на обръча на старт-финала.

Измерване: с акуратност до 0.01 сек (например 16.37).

Ученикът има право единствено на един опит.

Изисквания:

- ученикът се придвижва единствено по указаната на фигурата посока;

- няма ограничавания в метода на придвижване;

- няма ограничавания при носенето на топката, като ученикът може да я трансферира от едната в другата ръка по време на бягането;

- топката се слага в обръча. Не се позволява мятане или стартиране от въздуха;

- топката не би трябвало да излиза отвън обръча при слагането и в него. При излизане на топката отвън обръча, ученикът е задължен да се върне и още веднъж да я сложи в него.

Методика за оценяване

Оценяването ще се прави при преминаването на следните стъпки:

1. Оценка на резултатите от обособените проби.

2. Изчисляване на окончателната оценка за физическа правоспособност.

Оценката на резултатите от обособените проби може да бъде направена по два метода:

- по 20 точкова скала;

- посредством установяване на шпации по шестобалната оценъчна система.

За оценка на резултатите от обособените проби по 20 точкова канара се дефинира броят на получените точки за реализиран резултат в съответен тест според възрастта и пола на учениците. Например: възпитаник на възраст 12 година е постигнал резултат в бягането на 30 м - 6.14 сек. Точките, които ученикът получава по скалата са 8. По същия метод намираме броят на точките и за останалите проби.



Броят на получените точки за всеки тест се приравнява към шестобалната оценъчна система. Интервалите за приравняване на точките към шестобалната система са представени на таблица 1. Например: ученикът, получил 8 точки за тичане на 30 м
има оценка Добър 4.

За оценка на резултатите от тестванията посредством установяване на шпации по шестобалната система с минава през следните стъпки:

1. Определя се оценката по шестобалната система според възрастта и пола на учениците. Например: възпитаник на 12 година е постигнал резултат в бягането на 30 м - 6.14 сек. Според дадените от МОН таблици за възраст и пол и откриваме, че оценката, която ще получи ученикът е Добър 4.

2. Изчислява се окончателната оценка на физическа правоспособност като средноаритметична оценка от оценките по обособените проби.

За облекчение на учителите при установяване на оценките по обособените проби, както и при пресмятане на окончателната оценка на физическата правоспособност на учениците, може да се употребява създаден софтуерен артикул – електронни таблици. В тях се вкарват името, пола и класа на учениците, както и резултатите по обособените проби. Програмата сама пресмята оценките по обособените проби и окончателната оценка на физическата правоспособност.

Всички нормативи, избрани от МОН по възрасти за момчета и за девойки, вижте ТУК (Проект на заповед за одобряване на система за оценяване)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР